Saturday, May 2, 2009

mai masak2 hujung minggu

kali ni entri masak.aku bangun awal d kala huzmate masih dulit mimpi.menekan minyak,memulas stereng kete dan terus menuju ke rumah kak ct.then,kami menuju ke pasar tamu.beli itu ini.misi kali ni buat laksa penang.(makanan feveret nih).slalu mkn yg mak aku punye.mak aku punya resipi byk lagi bahan.cam susah sket.tapi kali ni mmg sempoi,senang,ringkas dan dijamin sedap sehingga menjilat mangkuk.tak percaya? ada bukti kat bawah.

resepi 1 : laksa penang resipi kak siti wan kembang...

bahan:

  1. laksa kering sepeket cap 'laksa penang'-sedap yg ni sbb laksa dia tak kembang semangkuk dan tak bosan bila makan (kasi rebus smua)
  2. ikan sardin besar 2 ekor (siang,then rebus)
  3. bunga kantan (2 kuntum,ikot ske..kang kuah bebunga laks)-potong empat lagi best
  4. kaun kesum(lagi byk lagi sedap woh)
  5. asam keping (sesedap tangan mencampak)
  6. lada kering(rendam dlu)
  7. bawang merah(5 biji)
  8. garam, gula dan jgn lupakan pak aji yer.
  9. ulam-salad,timun,lada besar,bawang besar,telur rebus,nenas (potong-potong ye)

cara buat:

  1. rebus laksa (agak kembang,tos,letak tepi)
  2. rebus ikan (air rebusan tu guna balik utk blend bahan lain nanti)
  3. blend ikan rebus(buang tulang dulu kalo sayang anak tekak),bawang merah,lada kering dah drendam.blend blend blend...
  4. panaskan periuk.campakkan bahan yg dah dblend lam periuk.taruk air rebusan ikan lebih tadi.tuang jer semua.
  5. campakkan daun kesum,bunga kantan,asam keping.
  6. campak lagi garam sesedap rasa hati,gula buang secamca dan pak aji skit jer...
  7. dah..biar menggelegak,then baru rasa kuah tu.jgn rasa kalo belum menggelegak sbb rasa smua bahan td belum sebati.then hidang la.

resipi 2 : kari udang labamba

bahan :

  1. udang saiz remaja(setengah kilo)
  2. rempah kari (tadi guna rempah kari daging dan ayam)-rempah kari biase takde.bantai je
  3. santan (aku guna kotak jer-pakai sekotak kecik)
  4. asam jawa (1 sudu besar)
  5. bawang merah(5 biji)
  6. halia(potong dlm 1cm)
  7. bawang putih( 3 biji)
  8. cili kering (rendam dlu)
  9. minyak
  10. garam dan gula

cara buat :

  1. siang udang tu bersih2..buang tahi temahi dia semua.belah tengah belakang badan udang tu sbb nanti bila masak udang tu kembang dan nmpak besar.
  2. kisar (bawang merah,halia,bawang putih,cili kering.air sket)
  3. panaskan minyak dlm periuk.
  4. campakkan bahan yg dah kene kisar tadi.
  5. tumis smpai naik minyak.
  6. rempah kari tu larut ngn air panas.campak lam periuk.kasi kacau.
  7. teruk air asam jawa sikit.kasi kacau lagi.
  8. then,campakkan santan .garam gula sesedap hati dan rasa.kacau kacau smpai lebam.
  9. letakkan udang..kacau kacau kacau..
  10. siap dah..makan ngn nasik putih.ratah pun sodapp..

tips : makanan bersantan ni lepas masak jgn tudung terus.nanti cepat basi.tggu sejuk dulu baru tutup ngn tudung periuk tu.

gotong-royong potong-potong

biar menggelegak baru rase tau..ade bunga lam kuah tu.tapi takde kumbang.


kari udang labamba


laksa shack cewah... DAN....bila makhluk Tuhan ini melantak....



inilah kesannya...kalo sudu tu gtu, maknenya nak lagi nak lagi...


nasik putih + kari udang (gambar sebelum)


(gambar selepas) -melantak dengan jayanya.burppp..ALHAMDULILLAH.
lepas mkn..sesi perkongsian plak..cerita ceritut smpai tertido...
then, hantar isteri orang itu balik..
thanks mengajar kami2 nih.
aku minat masak2 tapi aku M****.da kawen aku kene buang penyakit nih.semua ni mcm persediaan la.cewahh. lol:P
misi akan datang : nasi kerabu tropicale

2 comments:

TeacherNunu said...

gulai udang mmg bestttt ,,,

Meooo Comicore Club said...

siap tangkap gambr sisa makanan lg... licin....huhuhuhuhu